Mempercepat peralihan paradigma ekonomi

Kerana wabak COVID-19, pemerintah di seluruh dunia mengenakan sekatan untuk keluar, seperti penutupan, dan semakin banyak orang yang enggan keluar dari rumah mereka kerana risiko jangkitan. Permintaan untuk penjagaan rumah dan makanan keselesaan, serta infrastruktur telekomunikasi, juga meningkat dengan ketara.

Permintaan untuk produk dan perkhidmatan yang tidak bersemuka dan perkhidmatan juga meningkat. Aplikasi dan platform untuk perkhidmatan bukan tatap muka seperti persidangan video, penghantaran, proksi, dan penggunaan kandungan telah diaktifkan. Khususnya, karena permintaan untuk perkhidmatan perubatan telah meningkat karena penyebaran COVID-19, banyak negara membangun infrastruktur perubatan bukan tatap muka.

Oleh kerana COVID-19 menjadikan perdagangan tatap muka sukar, ‘bukan bersemuka’ lebih disukai sebagai kaedah transaksi.

Dengan penyebaran perdagangan dalam talian berikutan wabak ini, pelbagai peruncit berasaskan dalam talian memperluas pasaran mereka semasa wabak tersebut, dari e-dagang B2C seperti Amazon, Tmall, dan Lazada hingga e-dagang C2C seperti Taobao dan eBay.

Pemasaran dan promosi eksport juga dilakukan secara dalam talian. Khususnya, ‘perdagangan langsung’, satu bentuk penjualan barang seperti membeli-belah di rumah melalui penyiaran langsung internet di platform mudah alih, telah mencapai kejayaan yang belum pernah terjadi sebelumnya. Dalam urus niaga B2B, syarikat eksport menemui pembeli melalui e-marketplace dan meneruskan perundingan eksport melalui platform persidangan video di persidangan pameran dalam talian.

Sebaliknya, apabila jumlah peluang tatap muka menurun kerana COVID-19, pasaran pakaian dan aksesori yang dipakai ketika bertemu orang lain menurun dengan ketara. Tahun lalu, industri tekstil, pakaian, kasut dan topi dunia mengalami kejayaan.

Menurut laporan Reuters awal tahun ini, McKinsey menganggarkan bahawa inventori pakaian di seluruh dunia bernilai antara $ 168 dan $ 192 bilion, dua kali ganda 백링크 dari tahap sebelum COVID-19. Di samping itu, H&M, sebuah syarikat tekstil dan pakaian global, mengatakan bahawa penurunan permintaan disebabkan oleh ketidaktentuan COVID-19 dan penutupan kedai luar talian memberi kesan kepada pesanan baru.

Bangladesh, yang sangat bergantung pada ekonomi nasional untuk industri tekstil dan pakaian, akan dilanda teruk. Menurut tinjauan 50 kilang oleh Persatuan Pengilang dan Pengeksport Pakaian Bangladesh pada awal tahun ini, di sebahagian besar Eropah pada musim ini, pesanan baru turun 30% berbanding biasa kerana kesan larangan keluar pada bulan Januari berikutan sebelum Penguncian Krismas.

Jeong Seong-Heon, ketua penyelidikan industri di Persatuan Industri Korea Textile, berkata, “produk fesyen mempunyai ciri-ciri barangan pengguna budi bicara dan agak terdedah kepada krisis COVID-19. Ia jatuh kira-kira 40% di antara awal bulan Mac dan 24 Mac, yang merupakan penurunan yang jauh lebih curam daripada cap pasaran seluruh pasaran saham. “

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다